MASİF PARKE UYGULAMALARINDAKI ÖNEMLİ NOKTALAR MASİF PARKE UYGULAMALARINDAKI ÖNEMLİ NOKTALAR:
1) Parke şapının nehir kumuna (deniz kumundaki tuz, nemi çok uzun süreler bünyesinde tutar.Bu da kuru parkeyi etkiler) sekiz torba çimento (400 dozlu) çelik mala ile perdahlanmış parlak şap olacaktır. (Şap perdahlanırken çimento tozu serpilmesin kavlama yapabilir.
2) Parkelerimiz son teknoloji ile imal edildiğinden nem derecesi dünya standartlarındadır. (% 8 - 10) Bunun için şap iki ay bekletilecek iki aylık süre Nisan - Ekim sonu için geçerlidir veya kalorifer yanması kaydı ile diğer aylar içinde geçerli olabilir.Kalorifer yanmıyorsa Mayıs'tan sonra döşeme uygundur.Yani şapın iyi kuruması şarttır.
3) Döşemeden evvel zemin çok iyi temizlenmelidir. Kireç, harç bulaşığı kalmamalıdır.Kurumuş şap üstünde herhangi bir maksat için harç kalmışsa bundan dolayı şap üstünde meydana gelen nem tamamen kuruyuncaya kadar (takriben bir ay) asla parke döşenmez.
4) Tarif edilen şapa firmamızın temin veya tavsiye edeceği çift kompenantlı poliüretan tutkalla ve yine firmamızın göndereceği tarakla tutkal çekilerek döşeme yapılır. Rabıta Parkelerde Nem - Beton astarı yere mala ile sürülür.İki gün sonra çift kompenantlı poliüretan tutkal ile parke zemine yapıştırılır.
5) Şap tarif edilen şekilde değilse tahta mala perdahlı, pürüzlü ise özel tutkal ile sistre tozu karıştılıp, kıvamlı bir macun elde edilip beton zemine serilir.Mastarla çekilerek ince bir tabaka elde edilir.2 - 3 gün sonra tamamen sertleşen zemine tarakla aynı şekilde tutkal çekilerek döşemeye geçilir. Arzu edilirse bunun üzerine bandırmalıda tatbik edilebilir. (Daha garanti olması için) Sadece bandırma, yapıştırmayı temin eder ama asla izolasyon vazifesini görmez
6) Masif Parkelerde döşeme yapılırken her 0,5 m2 azami 1 m2 de büyüdükçe bir sünger ıslatılır, biraz sıkılır ve döşenen yüzey bu sünger ile nemlendirilir. Parke çok kuru olduğu için (% 6 - 8) bu nem parkeye çalışma alanı yaratacak böylece kabarmalar önlenmiş olacaktır. Meşe , Doussıe ve Çam parkelerde nemlendirme gerekmez. Kayın, Sapelli ve Gül'de ise nemlendirme işlemi diğer cinslere göre daha fazla ıslatılarak yapılır.
7) Kabarma ve duvara dayanmayı önlemek için duvar kenarlarındaki gönye kesimini bütün döşeme bittikten sonra en az bir hafta sonra ilk döşenenden başlayıp kesip döşeyin ve süpürgeliğin montajını yapın.
8) Döşemeye başlamadan evvel pencereler takılmış , duvar kağıdı montajı bitmiş, kalorifer ve sıhhı tesisat denemeleri mutlaka yapılmış olmalıdır.Döşeme bittikten sonra parke üzerine talaş serip sistreden önce en az 10 gün bekleyin.
9) Sistre işlerinden sonra en ince sistre tozunu dolgu verniği ile karıştırılıp kıvamlı macun elde edip,macunlama işlemini yapıp,sertleştikten sonra zımparalayıp parke cilasını sürün.
10) Son kat ciladan sonra cila kurusa bile en az bir hafta ayakkabı veya tozlu, kirli ayak ile basmayın.
11) Özellikle kullanılmayan katların camları sabah açılıp, akşam kapatılıp mutlaka havalandırılmalıdır.
12) Rabıta Parkelerde her şey yukarıdaki gibidir.Döşeme sistemlerinde; - Nem - Beton astarı sürerek direkt şapa yapıştırma - Döşeme istikametinin tersine kalınlıktan geçirilmiş, kurutulmuş çam kadronlar 30 cm aralıklarla yere monte edilir.Aralarına ses izolasyonu için plaka strafor yerleştirilir.Kadronların üzerine masif parke hem çakılır (başşız çivi ile erkek zıvanadan) hem de zıvanalardan yapıştırılarak döşenir.
13) Mermer, seramik ve marley üstüne hiçbir parke çeşidi döşenemez.Sökülüp şapın onarılması ve tam kuruduktan yaklaşık 1,5 ay sonra döşeme yapılabilir.Marleyde aynı şekilde sökülüp şap üstündeki zift çok iyi şekilde temizlenip kazınması şarttır.