Teak ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır ve hava koşullarından zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa teak yağı ile yağlamak gerekir.
Zamanla geliştirilen bakım yağlarının yerine artık su bazlı koruyucular kullanılmaktadır. Kesinlikle vernik ve türevi kimyasallar kullanılmaz.
Sezon başlarında su bazlı koruyucu ile temizlenen ürünler orijinal renklerini korurlar, aksi takdirde ürünler zaman içinde grimsi bir renk alır. Bu ağacı yıpratmaz sadece rengini değiştirir.
• Ne sıklıkla bakım yaptırmalıyım?
Yapılacak olan işlem ağacın tamamen görünümü ile ilgilidir. Teak ağacı dış ortamda kaldığı sürece içerisinde barındırdığı yağı eksileceği için grileşir ve hava kirliliği sebebiyle kirlenir. Yeni görünüme kavuşması için sezon başında temizlik ve bakımının yapılması tavsiye edilir.
• Teak yağı dışında bakım seçeneği var mı?
Bahçe mobilyarının bakımından sonra kızıl renk almasını istemiyorsanız, üzerlerine renksiz bir koruyucu sıvı olan teak koruyucu uygulanır. Ham olan ağaç üzerine dökülen her sıvıyı ( çay, su v.b ) hemen içine çeker ve lekelenir.
Teak koruyucu ağacın içine işleyerek ederek film tabaka oluşturur ve bir anlamda doygunluk sağlar. teak yağı kullanılabileceği gibi su bazlı cila da uygulanabilir. Boya malzemeleri tavsiye edilmez.
• Su bazlı koruyucu ile teak yağı arasındaki fark nedir?
Yapı marketlerde ve bahçe firmalarında satılan teak yağı aslında teak ağacının yağı değildir. Çeşitli kimyasalların kullanıldığı bir karışımdır. Uygulandığında koyu kızıl bir renk verir.
Çok ucuz markalarla veya yanlış uygulandığında siyaha yakın bir renk, yapışkan bir yüzeye sebep olabilir. Son yıllarda geliştirilen ithal su bazlı koruyucu ile pürüzsüz bir yüzey, hafif kızıl doğal bir renk ve uzun zaman yeni görünüm elde edilmektedir.
Çok tazyikli su, çamaşır suyu, vernik v.b. uygulamalar ilk bakışta güzel sonuç verebilir ancak ağacın doğal yapısına zarar verdiği için çatlamaya ve küflenmeye yol açabilir.