Sadece eşyalar değil parkeler, küpeşteler, ahşap masa sandalyeler aklınıza gelen ne kadar ahşap malzeme varsa hepsinin bir ömrü olduğu unutulmamalı.
Bu nedenle ahşap en iyi nasıl korunur ? Ahşap koruyan malzemeler nelerdir ? Ahşap koruma teknikleri nasıldır ? Bunu bilmeden bu güzide eşyaları koruyamayız. Ahşap nasıl korunur ? İşte bunun için şunlara dikkat edilmeli; Öncelikle ahşap ürünün ne amaçla kullanılacağını, hangi ortamlarda ne tür etkilere maruz kalacağını göz önünde bulundurarak buna uygun ağaç türü seçilmelidir.
Sıradan boyalar yerine hava alma özelliği olan ve ahşabı koruyan malzemeler uygulanmalıdır. Böcek ve mantar gibi ahşapta çürümeye yol açabilecek dış etkenlere karşı hava geçirgenliği olan boyalar kullanmak yerinde olacaktır.
Aksi halde ahşap yüzeyinde oluşacak çatlak ve yarılmalardan dolayı içeri sızacak su, küf ve mantar oluşmasına sebep olur. Bu ise ahşabın ömrünü azaltacaktır.
Parke gibi devamlı surette temas edilen yüzeylerde çizilmeye karşı etkili cilalar kullanılmalıdır. Bahçede kullandığınız çit, kamelya vb. güneş ışınlarına sürekli maruz kalan ahşap ürünler için ise güneş ışığına karşı dayanıklı ahşap koruyan malzemeler kullanılmalıdır.
Ahşap en iyi nasıl korunur diye düşünüyorsanız en etkili tekniklerden birisi de tabiki sudan korumaktır. Ahşap malzemelerin nem oranı olabildiğince düşük olmalıdır.
Öyle ki; en dayanıksız ağaç türlerinden olan akça ağaç ile binlerce yıl önce üretilen tabutların yapılan eski mezarlarda yapılan arkeolojik kazılarda kuru ve sıcak ortamda yıpranmadan kalabildiğini göstermektedir.
Uzun ömürlü ve sağlam kalabilmesi için ahşabın düzenli aralıklarda bakımdan geçirilmesi yukarıda sayılan noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Böylece kokusu ve estetiğiyle olduğu kadar yaşamımıza pozitif katkısıyla hayatımızı değerli kılan ahşap ürünlerini daha uzun yıllar kullanabilir, bizden sonraki nesillere miras bırakabiliriz.